Consumenten moeten alert blijven voor illegale kredietaanbieders op internet, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het afgelopen jaar heeft de AFM diverse maatregelen genomen en regelmatig gewaarschuwd tegen illegale aanbieders van krediet. Ook in 2011 zal de AFM actief optreden tegen illegale aanbieders, maar consumenten moeten ook zelf alert zijn en vooraf goed onderzoek doen naar de aanbieder wanneer zij een lening via Internet overwegen.

Wekelijks ontvangt de AFM meldingen van consumenten over illegale aanbieders. De AFM heeft geconstateerd dat veel van deze aanbieders dezelfde werkwijze hanteren; de aanbieder plaatst advertenties op Internet met titels als: ‘Lenen met BKR’ of ‘Snel geld nodig’. Hierbij geven ze vaak aan dat een BKR notering bij Bureau Krediet Registratie in Tiel geen probleem is. Ook maken deze aanbieders veelal gebruik van een gratis e-mailadres. Via dit e-mailadres stuurt de aanbieder de consument informatie toe, zoals een brochure of een overeenkomst. In de brochure en op de overeenkomst staat vaak (een verbastering van) de naam en het logo van een (buitenlandse) bank vermeld. Hierdoor lijkt het om een legale aanbieder van krediet te gaan, terwijl dit niet zo is.

Vervolgens vraagt de aanbieder de consument vooraf geld te betalen voor de lening, onder het mom van administratiekosten of kosten voor een verzekering. Na de betaling hoort de consument meestal niets meer. Soms probeert de aanbieder de consument met een smoes nog meer geld te laten betalen. De lening wordt in de praktijk niet verstrekt.

Advies aan consumenten

De AFM adviseert consumenten die overwegen om via advertenties op internet een lening aan te vragen om vooraf zorgvuldig onderzoek te doen. Via zoekmachines op internet kan je vaak informatie over de aanbieder vinden. Daarbij kan in ieder geval rekening worden gehouden met het volgende:

Het is niet gebruikelijk om vooraf geld te betalen voor een lening.

Let op het gebruik van gratis e-mailadressen, zoals hotmail.com, gmail.com, lavabit.com of aol.com. Voor een bedrijf zijn dit geen gebruikelijke e-mailadressen.

Let op bij aanbiedingen van (buitenlandse) banken waarbij ’de bank’ gebruik maakt van gratis e-mailadressen en vraagt om vooraf geld te betalen voor de lening.

Controleer of de aanbieder een vergunning heeft. Je kunt op de website van de AFM controleren of de aanbieder een vergunning heeft. Aanbieders zonder vergunning mogen je geen lening geven.

AFM neemt waar mogelijk formele maatregelen tegen illegale aanbieders, zoals het plaatsen op een openbare waarschuwingslijst en het opleggen van lasten onder dwangsom of boetes. Daarnaast treedt de AFM ook op andere manieren tegen deze activiteiten op door samenwerking met collega toezichthouders en opsporingsdiensten. Ook worden Internet aanbiedingen op verzoek van de AFM door providers verwijderd.

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

bron AFM.nl