Nederlanders maken zich door de eurocrisis massaal zorgen over hun financiële toekomst. Ruim zeven op de tien burgers zijn ernstig bezorgd. Bovendien ligt een kwart er ’s nachts wel eens wakker van. Dat blijkt uit een onderzoek van De Telegraaf dat is gehouden in het kader van het 10-jarig bestaan van de zaterdagpagina OverGeld.

Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat bijna tien jaar na de introductie van de euro er weinig meer over is van het aanvankelijke optimisme over de munt. Volgens velen heeft de eenheidsmunt het leven duurder gemaakt en de pensioenen in gevaar gebracht.

Poppenkast

„De euro is het paradepaardje van politici. Voor de gewone burger blijken de voordelen klein”, zegt één van de 709 deelnemers aan het euro-onderzoek. „Kappen met deze geldverslindende poppenkast”, vindt een ander.

De meningen zijn echter verdeeld of Nederland uit de euro moet stappen: 43 procent is voor, maar 46 procent blijkt tegen. „De euro is een zinkend schip. Na Griekenland volgen nog meer landen zoals Italië die het niet gaan redden. We moeten terug naar een normale munteenheid”, aldus een voorstander.

Maar een tegenstander noemt een terugkeer naar de gulden niet verstandig: „De euro moet blijven want anders ligt onze export op zijn gat. De gulden wordt dan te hard. Dat is niet goed.”

Herintroductie gulden

Desondanks is 22 procent van de deelnemers aan het euro-onderzoek bereid een financieel offer te brengen voor de herintroductie van de gulden. Zo’n 15 procent van de respondenten wil daarvoor maximaal 5 procent van hun inkomen inleveren, nog eens 5 procent is bereid 10 procent van hun geld af te staan en 2 procent zelfs meer.

Zolang de onzekerheid rond de euro voortduurt, zit er volgens meer dan de helft van de Nederlanders niets anders op dan zelf te bezuinigen. Vooral aan boodschappen, kleding, horeca en vakanties wordt sinds kort minder geld uitgegeven. Men bezuinigt liever niet op gezonde voeding en de kinderen.

bron telegraaf.nl