AMSTERDAM - Een belasting op financiële transacties kost Nederlandse pensioenfondsen naar verwachting 3 miljard euro per jaar. Hierdoor houden Nederlanders mogelijk tien procent minder pensioen over, stellen werkgeversvereniging VNO-NCW en MKB-Nederland.De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) bevestigt de cijfers. De branchevereniging komt binnen enkele dagen met eigen berekeningen, “maar de cijfers liggen redelijk in de buurt”, laat een woordvoerster weten.

De Europese Commissie zette de omstreden maatregel eind september op de politieke agenda. Door het belasten van financiële transacties zouden de EU-landen 57 miljard euro per jaar kunnen opstrijken

Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat de ingreep de economische groei aantast en een rem zet op investeringen en de werkgelegenheid. De organisaties maken zich daarbij zorgen over de relatief grote financiële sector in Nederland.

Pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel zou daarbij veel harder geraakt worden dan die in andere EU-landen. “Dit betekent dat als gevolg van de FTT (bankenbelasting, red.) het rendement van pensioenfondsen vermindert en dat zal rechtstreeks leiden tot een verlaging van pensioenuitkeringen in Nederland”, aldus beide organisaties eerder in een brief aan de Tweede Kamer.

De financiële transactietaks leidt volgens hen tot een geschatte lastenverzwaring voor de Nederlandse pensioenfondsen van ongeveer 3 miljard euro per jaar. Hierdoor zou de jaarlijkse pensioenopbouw en uiteindelijke pensioenuitkering gemiddeld met meer dan 10 procent dalen.

Veto

Groot-Brittannië heeft al een veto uitgesproken over de voorgestelde belasting, maar Frankrijk en Duitsland overwegen de taks alleen voor eurolanden in te voeren. Frankrijk zou zelfs bereid zijn om de belasting alleen binnen de eigen grenzen te introduceren.

Het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde eerder dat de taks het financiële systeem niet stabieler maakt. Andere manieren om de financiële sector mee te laten betalen aan de economische crisis, zoals

bron nu.nl